Olen vuodesta 1994 asti suunnitellut ja valmistanut keittiön käyttökeramiikkaa (UDUMBARA).

Asuin nuorena Yhdysvalloissa ja Massachusetts’ssa, tutustuin Shaker-arkkitehtuuriin ja heidän käytännöllisiin sekä kauniisiin käyttöesineisiin. Olen pitänyt heidän yksinkertaista arkkitehtuuria ja funktionaalista käyttöesinefilosofiaansa pienimuotoisen tuotantoni esikuvana.

Vuonna 1999 järjestettiin Suomessa, Someron II kansainvälinen keramiikkaseminaari, se pidettiin Kultelan Tiilitehtaalla. Tutustuin siellä Kultelan isäntään Arvo Kankareeseen ja ensimmäistä kertaa suomalaiseen luonnonsaveen. Innostuin seminaarissa suuresti tästä haastavasta raaka-aineesta. Seminaarin jälkeen Arvon materiaalin käyttöohjeistuksella aloin kokeilemaan tätä raaka-ainetta käyttöesineissä.

Vuosina 2004–2006 työskentelin periodeja keramiikkaprojektissani Kiinassa Yixingissä, Dingshu kaupungissa. Sieltä palattuani ja nähtyäni Kiinan massiiviset keramiikkatuotannot koin keramiikan teon Suomessa melko turhaksi ja harkitsin ammatinvaihtoa.

Löysin kuitenkin uuden innostuksen alaan siirtymällä kokonaan Kultelan tiilitehtaan luonnonsaveen. Tämä materiaali luo astioihin ihanan rehevän maanläheisen luonteen. Kutsun Kultelan savea nimellä ”villisavi”, sillä muuten se yleisesti sekoitetaan teolliseen/ulkolaisiin saveen. Se on käännös englanninkielisestä sanasta ”wild clay”. Raaka-aine valinnalla haluan korostaa paikallisen luonnonsaven arvoa.

Suomalainen luonnonsavi on lämminhenkinen, kodikas ja ennenkaikkea ekologinen valinta, sillä se ei raaka-aineena vaadi monimutkaista prosessointia ja se poltetaan matalassa lämpötilassa valmiiksi tuotteeksi.

Ilokseni yhteistyö muotibrändi SAMUJI:n kanssa on lisännyt kiinnostusta työtäni kohtaan ja Samuji home collectionille valmistamani kukkaruukut ovat käyneet mukavasti kaupan.

Kiinassa tutustuin teeseremoniaan ja Udumbarassa on kehitteillä teeseremonia-astioita pohjoisella särmällä. Seremonia-astioissa luonnonsavi (maa) pääsee mielestäni ansaitsemaansa ainutlaatuiseen arvoonsa. Kultelan savi sopii ominaisuuksiltaan oikein poltettuna erinomaisesti teeseremonia-astioiksi. Kiitos sen huokoisuuden ja luonnollisen runsaan mineraalipitoisuuden, tee siinä haudutettuna kehittää rikkaamman maun (Thanks to the clay’s porous nature and its rich mineral content, tea brewed in wildclay pot develops richer flavor).

Villisavi on oikukkaampi kuin teollisesti sekoitettu savi, minkä takia sitä ei juurikaan käytetä enää keramiikkatuotannossa. Se vaatii kärsivällisyyttä mutta lopputulos palkitsee ainutlaatuisella elävyydellään ja tunnollan. Se on erityisen herkkä poltossa ja lisäksi teepannun valmistaminen vaatii onnistuakseen useiden kuukausien iästämisaikaa.

Teeseremonia-tuotesuunnitteluprojektissa on mukana neuvonantajina sekä koti- että ulkomaisia teeseremonian asiantuntijoita. Valmistan heille astioita koekäyttöön. Heidän ohjeistuksensa mukaan teen parannettuja versioita, kunnes täytän odotukset korkealaatuisten seremonia-astioiden tuottamisesta. Tämä prosessi on pitkä. Teen suunnittelutyötä UDUMBARA-pajalla Helsingissä. Työn etenemistä voi myös seurata sosiaalisessa mediassa mm. Facebookissa, Instragramista ja Pericope Appsilla (udumbara_helsinki). Näin asiasta kiinnostuneet ymmärtävät paremmin pitkän matkan ideasta tuotteeksi ja voivat osallistua tuotesuunnitteluprosessiin.

Kiitos.

Eva Spoof