Olen vuodesta 1994 asti suunnitellut ja valmistanut keittiön käyttökeramiikkaa (UDUMBARA).

Photo courtesy of Sofia Tietäväinen

Asuin nuorena Yhdysvalloissa ja Massachusetts’ssa, tutustuin Shaker-arkkitehtuuriin ja heidän käytännöllisiin sekä kauniisiin käyttöesineisiin. Olen pitänyt heidän yksinkertaista arkkitehtuuria ja funktionaalista käyttöesinefilosofiaansa pienimuotoisen tuotantoni esikuvana.

Vuonna 1999 järjestettiin Suomessa, Someron II kansainvälinen keramiikkaseminaari, se pidettiin Kultelan Tiilitehtaalla. Tutustuin siellä Kultelan isäntään Arvo Kankareeseen ja ensimmäistä kertaa suomalaiseen luonnonsaveen. Innostuin seminaarissa suuresti tästä haastavasta raaka-aineesta. Seminaarin jälkeen Arvon materiaalin käyttöohjeistuksella aloin kokeilemaan tätä raaka-ainetta käyttöesineissä.

Vuosina 2004–2006 työskentelin periodeja keramiikkaprojektissani Kiinassa Yixingissä, Dingshu kaupungissa. Sieltä palattuani ja nähtyäni Kiinan massiiviset keramiikkatuotannot koin keramiikan teon Suomessa melko turhaksi ja harkitsin ammatinvaihtoa.

Löysin kuitenkin uuden innostuksen alaan siirtymällä kokonaan Kultelan tiilitehtaan luonnonsaveen. Tämä materiaali luo astioihin ihanan rehevän maanläheisen luonteen. Kutsun Kultelan savea nimellä ”villisavi”, sillä muuten se yleisesti sekoitetaan teolliseen/ulkolaisiin saveen. Se on käännös englanninkielisestä sanasta ”wild clay”. Raaka-aine valinnalla haluan korostaa paikallisen luonnonsaven arvoa.

Suomalainen luonnonsavi on lämminhenkinen, kodikas ja ennenkaikkea eettinen ja ekologinen valinta, sillä sen lähde on tunnettu (Ojalan pelto, Kultelan kylä) se ei raaka-aineena vaadi monimutkaista prosessointia ja se poltetaan matalassa lämpötilassa valmiiksi tuotteeksi.

Villisavi on oikukkaampi kuin teollisesti sekoitettu savi, minkä takia sitä ei juurikaan käytetä enää keramiikkatuotannossa. Se vaatii kärsivällisyyttä mutta lopputulos palkitsee ainutlaatuisella elävyydellään ja tunnollan. Se on erityisen herkkä poltossa ja lisäksi teepannun valmistaminen vaatii onnistuakseen useiden kuukausien iästämisaikaa.

Tuotteidensa raaka-ainevalinnalla haluan korostaa talonpoikaisen ja  ainutlaatuisen kotimaisen saven arvoa. Tällä hetkellä olen keskittynyt kukkaruukkujen, lamppu- ja viherveistoksien valmistukseen.

Photo courtesy of Nina Skgster.

Opiskelen myös audiovisuaalista viestintää ja olen perustanut YouTube kanavan UDUMBARA Helsinki . Jos haluatte tukea työtäni on suuri apu jos seuraatte YouTube kanavaani.

Järjestämme studiolla myös dreijauskursseja ja meditatio sessioita, pääkielenä on englanti. Kurssitiedot löytyy täältä:

All our upcoming workshops at HELSINKI POTTERY WHEEL AND MEDITATION GROUP

Kiitos.

Eva Spoof

Portfolio Finnish designers

Homo Faber Guide, Michelangelo Foundation